Sporta utomhus året om

Hör du till den kategori motionärer som stänger in dig i gymlokalen så fort höstens första isande vindar presenterar sig? Då är det hög tid att tänka om och ändra dina vanor. Att vistas utomhus året runt gör gott för ditt välmående. Kylan håller du ute med rätt kläder och mörkret undviks genom att planera in träningen.

Det sägs att lycka kommer inifrån. Må så vara, men du har mycket att hämta ute också! Här kan du läsa mer om fördelarna med att sporta utomhus.

Kyla och mörker

Argumentet till varför så många av oss undviker utomhusträning under höst och vinter är kylan. Det är kallt och ruggigt ute, vilket har en tendens att göra även den mest träningssugne omotiverad. Även ljuset har betydelse för hur positiva svenskar är till att träna utomhus. Ska du träna innan efter traditionella arbetstider är det mer eller mindre becksvart ute.

Trots de två ovan nämnda faktorerna kan du med små medel ta dig ut ur den negativa spiralen och känna sug efter att vistas utomhus. Först och främst gäller det att planera din träning ute. Beroende på hur dina arbetstider ser ut kan du försöka hitta ett flexibelt schema för att få in träning under dagtid. Skippa lunchen en gång i veckan och ta en snabb powerwalk när det är som ljusast på dagen. Eller be chefen om att få skjuta fram arbetsdagen en en timme för att hinna med ett löppass på morgonen.

Under helgen är tipset att njuta i skog och mark. Ta med en kaffetermos och njut av en heldag utomhus. Forskare har bevisat att det är bra för hälsan att promenera i skogen. Eller varför inte planera in en hiking i ett kuperat område? För att inte frysa ser du till att klä dig varmt, men bekvämt och smidigt. En fodrad väst är ett optimalt val nu under hösten. Den värmer samtidig som den är smidig att röra sig i. Du hittar västar till kvinna och man på nätet i alla tänkbara designs. Välj ett par olika modeller för att använda i både vardag och under fysiska aktiviteter.

Boosta välmåendet utomhus

Det är inte bara gynnsamt för din mentala hälsa att vistas utomhus. Fler faktorer påverkas positivt när det gäller din hälsa. På den japanska institutet The Nippon Medical School har studier bland annat visat att vårt immunförsvar stärks när vi andas in luftburna ämnen. Blodtrycker har också bevisats vara lägre hos människor som vistas i naturen. Liksom pulsen, vilket innebär att du som exempelvis löptränar utomhus har större chans att boosta ditt välmående än den som springer på ett löpband inomhus.

I längden är varierad träning det mest fördelaktiga eftersom det är mer effektfullt. En allt för ensidig träning leder till att kroppen inte utmanas och du får inte ut lika mycket av träningen. Varva löpning, hiking och powerwalks med skridskor och skidor. Det är heller inget fel med att besöka gymmet någon gång ibland. Det viktiga är att du får en berikande dos med utomhusaktivitet under årets kallare årstider!