Löpning – en av världens största sporter

Att löpning hör till en av världens största sporter är egentligen ganska självklart. Vem som helst kan komma igång med löpning genom att öppna dörren och ge sig ut och springa. Ett par sköna skor och bekväma kläder är det enda som krävs men det finns även de som springer barfota.

Tack vare löpningens enkelhet går det att springa alla pass på egen hand, men om du springer med andra ökar du chansen att förbättra både snabbhet och uthållighet. Genom att gå med i en klubb eller dra ihop ett gäng med vänner som springer en eller två gånger i veckan tillsammans blir träningen lättare av. Är ni många i löpargruppen kan ni även hjälpas åt vid löptävlingar där några tävlar medan andra hejar på och delar ut vätska och energigel längs med banan. De som hejar kan dessutom beställa stora ballonger med tryck av löpargruppens namn för att synas bland publiken. Hos Medtryck kan ni enkelt beställa den typ av ballonger som passar er.

Löpning över hela världen

Eftersom löpning nästan inte kostar någonting att hålla på med är konkurrensen inom löpning stenhård eftersom varje land i hela världen kan tävla i löpargrenarna. I många länder är löpningen ett sätt för fattiga medborgare att lyckas tjäna pengar och kunna försörja sin familj. Prispengarna i stora stadslopp på sträckorna 10 km upp till maraton är ofta höga och flera av de allra snabbaste springer ihop stora summor under ett år.

Etiopien och Kenya har under de senaste åren totalt dominerat långdistanslöpningen, d.v.s. sträckorna från 3000 meter och uppåt. Många har försökt besvara frågan varför dessa nationer är så överlägsna men ännu är det inte någon som har lyckats. En av teorierna är att människor från dessa regioner har rätt genetik med en viss längd på underben och en annan teori är att deras överlägsenhet beror på att löparna är rörliga från unga år eftersom de springer till och från skolan. Ytterligare en annan teori är att löparna i dessa länder har en större drivkraft till att kämpa hårdare eftersom det är en väg ut ur fattigdomen, till skillnad från västerländska och asiatiska löpare som har många fler valmöjligheter i livet.

Träna löpning som motionär

Om du är motionär och vill hitta en enkel och effektiv motionsform är löpning ett riktigt bra alternativ. Du kan komma igång direkt genom att ge dig ut och springa. Om du aldrig har sprungit förut bör du börja med att tre gånger i veckan växla mellan gång och löpning i ungefär 30 minuter. När du klarar av att springa i 30 minuter gäller det att variera löpningen. På nätet går det att hitta många träningsprogram med detaljerade scheman för hur träningsveckan ska se ut beroende på vilken nivå du befinner dig på.