SHL & NHL

Nu är det hockeysäsong igen och det finns flera ligor, lag och mycket annat att hålla koll på. Om man håller på ett speciellt lag kan detta ofta spela i flera olika ligor och då kan det vara bra att veta vad som skiljer de olika ligorna åt. Den största ligan i Sverige är SHL, Swedish Hockey League. Här tävlar flera kända hockeylag om att bli svenska mästare. Här kan man se lag som Brynäs IF, Djurgårdens IF och många fler. I ligan NHL kan man se flera kanadensiska lag möta stora konkurrenter. Men vad skiljer egentligen dessa ligor åt förutom att olika lag deltar och vilka spelare kan man finna i de olika ligorna? I denna artikel kommer vi förklara mer om vad de olika ligorna handlar om och hur de spelar sina matcher. Även ligornas historia kommer att beröras för visst är väl den spännande att ha koll på?

Swedish Hockey League

Fram till för några år sedan hette den allra högsta ligan inom hockey i Sverige Elitserien. Det var först under år 2013 ligan fick sitt nuvarande namn – SHL eller Swedish Hockey League . Den första serien i ishockey i Sverige startade år 1955 och det var först 20 år senare, år 1975 som den döptes om till namnet Elitserien. Det var också under detta år man bestämde att bara tio lag kunde kvalificera sig för spel i serien. År 1988 utökades antalet kvalificerande lag till tolv stycken. De lag som var bland de åtta första efter totalt 40 spelade omgångar gick sedan till slutspel. År 1996 lade man till ytterligare spelomgångar och nu skulle lagen spela 50 omgångar innan slutspelet. Sedan lade man till ytterligare fem omgångar år 2006. Detta antal kvarstår än idag. Från och med år 2015 har dock antalet kvalificerande lag utökats och just nu är det 14 lag med i serien. på SHLs hemsida kan du läsa mer om seriens historia, samtidigt som du kan få mer information om de olika lagen samt deras matchresultat och placering i tabellen.

National Hockey League

När man ser till NHL är detta den högst rankade hockeyligan i världen. Totalt är det 30 kanadensiska och amerikanska lag spelar och vill man stötta dem kan man hitta snygga nhl kepsar online. Grundserien i denna liga bestod av hela 82 omgångar (minskade sedan) och därefter går 15 av de inblandade lagen vidare till slutspel. Mellan spelarfack och klubbar har det förekommit tre lockouter och en strejk. År 1992 ledde denna strejk till att alla spelares slutspelsbonus höjdes och spelarna fick större kontroll på hur klubbarna fick använda deras namn och bild. År 2004 kom ännu en lockout och då ställdes hela säsongen in. Den senaste lockouten skedde under år 2012. Under detta år blev spelarnas löner starkt begränsade till max 50% av de totala intäkterna, men i gengäld fick spelarna förbättrade pensionsvillkor. Under detta år minskade grundomgångarna till 48 matcher istället för 82. Svenska Patrik Hörnquist var år 2016 med i laget Pittsburgh Penguins närde vann Stanley Cup.