Något som är vanligt när man som ungdom idrottar i en förening är att man en eller flera gånger om året åker iväg på ett läger för att träna mer intensivt under en helg eller en vecka. Det medför flera fördelar att åka iväg på ett sportläger på det sättet, både för den personliga utvecklingen och den sportsliga utvecklingen.
När det gäller sporten är det en klar fördel att man tränar mycket intensivt under lägret. Istället för att det går några dagar mellan varje träningspass tränar man på ett läger vanligtvis flera timmar om dagen, vilket gör att man får en helt annan kontinuitet. De många och långa träningspassen gör också att man får tid att verkligen fokusera på detaljer i ens teknik, något man kanske inte bryr sig om när man bara har en eller två timmar att träna en vardagskväll.
En annan fördel är att ungdomarna stärker sin gemenskap genom att de umgås med varandra även i andra sammanhang än träning. Under en lägervecka lever de ju tillsammans, vilket betyder att de äter tillsammans, vaknar tillsammans och sover tillsammans. Allt från att kivas om vem som ska sova överst i en våningssäng till att samtala över lunchen gör att banden mellan de idrottande ungdomarna stärks, vilket är en fördel oavsett om man utövar en lagsport eller en individuell sport; i vilket fall stärker det ungdomarnas självförtroende och gör att de kommer att känna sig tryggare på träningarna, vilket i sin tur leder till att de presterar bättre.
Ett träningsläger där man åker iväg tillsammans är också positivt för träningen och ens utveckling på det sättet att man blir isolerad från resten av världen, och lever i en liten bubbla där allt och alla kretsar kring den sport man har gemensamt. Det gör att man kan släppa alla distraktioner som finns i livet utanför lägret – läxor, konflikter med vänner, kärleksbekymmer – och bara fokusera på träningen. Just av den anledningen väljer många tränare att lägga en lägervecka inför en stor match eller tävling.
Det är också vanligt att man har ett läger som inledning på träningssäsongen. Fördelen med det är att det verkligen blir en kickstart på säsongen, vilket gör att man kan träna sig igenom den värsta träningsvärken och bli av med problem som skavsår (vilket är vanligt inom sporter som konståkning, hockey och skidåkning när man har pjäxor och skridskor på fötterna som man inte bär under säsongsuppehållet). Då kommer man att vara fit for fight när huvudsäsongen väl drar igång efter lägret.