Padel anses vara en av de snabbast växande sporterna i världen. Över 20 miljoner personer spelar idag sporten runt om i världen. Men hur började det hela? Sportens urfader sägs vara Enrique Corcuera. Det var på 60-talet som han började utöva sporten som den är idag. Han byggde en tennisbana på tomten med tre meter väggar runt omkring. Där kunde han använda väggarna när han spelade, ungefär som man gör i squash. Racket som han använde sägs ha varit detsamma som användes till paddle tennis.
De allra första padelmatcherna, med dagens regler, spelades först år 1974. Corcuera fick besök av Alfonso De Hohenlihe, en prins, som fastnade för sporten. Han såg sedan till att bygga två av de första riktiga padelbanorna vid Marbella, sin privata klubb. Han gjorde dock några modifikationer från Corcueras bana så att sporten skulle bli mer konkurrenskraftig.
Tack vare dessa banor blev sporten mer och mer populär. Flera kända idrottsstjärnor fattade tycke för sporten och det var vad som fick den till att öka enormt i popularitet, framförallt i Spanien.
En annan person som fastnade för padel var argentinaren Julio Menditeguy. Han var medlem i prinsens klubb och valde sedan att ta med sig padelsporten tillbaka till hemlandet. Det ledde till att det, efter endast ett antal år, fanns fler än 10 000 padelbanor och 3 miljoner spelare – enbart i Argentina. Därefter fortsatte sporten att spridas till Sverige och resten världen.
Hur spelas padel?
Padel spelas med ett padelracket och en boll som ser ut som en tennisboll. Men trots likheterna studsar padelbollen inte lika enkelt. Banan består av två halvor med ett nät som sitter i mitten. Det går att jämföra med en tennisbana. Dock har padelbanorna väggar runt sig som du får använda när du spelar, som i squash.
Sporten spelas vanligtvis två mot två spelare, men på mindre banor går det lika bra att spela en mot en. Trots att padel ofta jämförs med tennis finns det skillnader. Den största skillnaden är banans storlek samt att den omsluts av väggar. Det skapar en annan spelstil jämfört med tennis. Sedan finns det givetvis stora skillnader i reglerna.
I Sverige finns det idag ett flertal padelbanor runt om i landet där padel spelas som en typ av träning. Många av dessa låter dig hyra utrustning ifall du inte har någon egen. Vissa av dessa kan du till och med besöka oavsett tid på dygnet. Det finns då elektroniskt lås som du använder och utrustningen hyr du genom en maskin.